Személyi feltételek

A grafológiai írásvizsgálat előnye más vizsgálatokkal szemben, hogy az analízis során a vizsgált személynek nem kell közvetlenül jelen lennie, hiszen kézírása képviseli az ő személyét. Tehát nem igényel külön energiaráfordítást, és időbeosztásunkat sem borítja fel egy adott szakvélemény elkészítése. Csupán két lényeges dolgot kell megtennünk: írni kell egy néhány soros levelet, ami mindössze néhány percünket veszi igénybe, és írásbeli hozzájárulásunkat adni kézírásunk elemzéséhez. A többi a grafológus dolga!

   Az alábbiakban megemlítünk néhány hasznos tudnivalót a grafológiai vizsgálattal kapcsolatosan:

 ♦ A grafológus tevékenységének alapja a megfelelő szakképesítés elvégzése, és a grafológusi bizonyítvány megszerzése.

♦ A grafológus munkáját szigorú Szakmai Etikai Kódex szabályozza.

♦ A szakmai-etikai szabályok előírják, hogy a grafológus a személyiségi jogokat tiszteletben tartja, a birtokába jutott információkat bizalmasan kezeli, és azokat illetéktelen személynek nem szolgáltathatja ki.

♦ A grafológus az általános erkölcsi normákat be kell tartsa, és titoktartási kötelezettsége van mind az író személlyel, mind pedig a szakvéleménnyel kapcsolatban.

♦ A kézírás készítőjének hozzájárulását kell adnia a grafológiai elemzéshez, ellenkező esetben nem elemezhető az írása.

♦ A vizsgált írásmintát a grafológus az írás tulajdonosának hozzájárulásával kutatás, oktatás és egyéb publikáció céljára felhasználhatja.

♦ A szakvélemény külön rendelkezés hiányában csak a kézírás tulajdonosának, illetve a megrendelőnek adható ki, harmadik személy nem kaphatja meg, csak külön engedéllyel.

Kiskorú személy esetében a szülő beleegyezése szükséges a kézírás illetve a rajz vizsgálatához.

♦ A kézírás, illetve a szakvélemény csakis a tulajdonos engedélyével hozható bármilyen nyilvánosságra, és használható fel publikációkban.

♦ Nyilvánosságra hozatal esetében az írásminta készítője rendelkezhet arról, hogy nevével, aláírásával együtt, vagy csak azok nélkül engedélyezi kézírása publikációban való megjelentetését.

Kiss Beáta

kiss.beata@grafobuvar.hu

kiss.beata@vipmail.hu

06-20-386-0571